Kelab Blogger Ben Ashaari

My Lovely Friends

27 August 2013

Open House Seremban 2

Assalamualaikum.....

Kabare? Waras ye semua.....hehehehehe.... itu ngomong jawa... Maksud kabare tu "Apa Khabar"... Kena jawab waras maksudnya "Sihat".....

Ok hari ni saya cerita pasal open house hari Sabtu lepas... Hari Sabtu tu ada 2 open house... 1 yang majikan (MAHB) buat satu lagi sedara-mara buat... So husband cakap tengok mana yang sempat sebabnya nak tolong pakcik/makcik masak lemang dan rendang....

Bermula hari Jumaat lepas Solat Jumaat..... Husband ambil cuti sebab dia nak tolong pakcik bakar lemang... Lepas Jumaat dia terus terpacak kat sini untuk menolong.....

Sambungan dekat gambar ye.... mihmihmih.....

Ini la lemang yang dibakar.... 40batang ok membakar.....

Masa kitaorang beraya rumah diaorang hari tu kata nak buat 30batang je... Abang Mazri (tuan rumah nak buat open house ni) request kat ayah dia nak 50batang... Pakcik cakap tak mampu le nak membakar banyak itu... tup tup 40 batang dibakarnya... Jadi le.... Kami pun sempat merasa lemang yang dibakar makan dengan rendang daging.... yummy sangat...

Pakcik ni  Ayah Abang Mazri.... Abang Mazri ni nikah dengan sepupu husband.... Dan adik Abang Mazri ni nikah dengan sepupu saya.... hahahahaha.... kome paham dop?

Kira sedara-mara le juga....

--------------------------------------------------------------------------

Esoknya pagi-pagi kami dah tercongok kat sana balik untuk tolong masak rendang ayam dan daging.... kitaorang sampai tu kuah laksa dah siap dimasak... Barang untuk laksa pun dah siap berhantar ke Seremban 2 juga....

Siap masak dah lambat dan kami balik rumah dulu rehat-rehat.... Mula-mula nak siap-siap pergi ke Open House MAHB tapi tak jadi sebab masing-masing dah kepenatan....

Tersenyum simpul mengacau rendang..... wekkkk!!!!

 Ruang Bihun, Kuey Teaw dan Mee Sup..... Kedah mari okay orang Kampung husband... Wife Abang Mazri ni kenal la owner Sup ni... Sekarang beroperasi di Sungai Sikamat, Negeri Sembilan dan saya pernah la 2-3kali makan kat sana..... Nanti saya tunjuk bihun supnya ye... Semua buatan Melayu kita....

 Satay....

 Ini ruang segala mee sup tadi.....
Nak tahu tauhu yang ada dalam mangkuk tu dia buat sendiri tau... Dia siap ada kilang soya dan sewaktu dengannya.... Buat tauhu dan sebagainya... Soya Based... Untungkan... Ada gak orang melayu kita yang ada kilang tauhu ni.... Susahkan nak cari....

 Ini ruang satay, rendang, ketupat, laksa....
Ada tempat Chay Kuew Teaw tapi tak ambil gambar lak....

 Ruang makan dia luas campur dengan ruang tamu kalau takde tempat makan kat luar ni kan.....

Ini la dia bihun sup... tak nampak pun bihun... banyak lauk dan tauhu....
Tetiba teringin nak berbuka dengan bihun sup ni...hahahaha

 Satay sedap..... Banyak lebih hari tu... 
kita angkut satay bersama dengan anggur 1beg bawa balik...
anggur satu kotak besar lebih....

 Tengok Rizqin baru bangun tidur....hahahaha....

 Sebelum ni tak pernah bawa apa-apa pun...
tahun ni kita bawa kek karemel pelangi.....
yang ni versi sebelum masak....

 yang ni dah masak ye....

yang ni dah tinggal beberapa keping untuk dingap...
bawa 2pinggan.... habis...hehehehe.... alhamdulillah



Tu je la ye... Nanti kita update lagi ye....

Wassalam....

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya