Kelab Blogger Ben Ashaari

My Lovely Friends

31 July 2009

1 Rumah Demam lor...

Salam...

Hari ini sy nak bgth kat anda-andi semua bahawa 1 family sy domam...cek ayat skema tahap cipan lak...hahahaha....

semalam kan time nak pi amik mak mertua cek. abah call kata dia pening. mula2 dia kata dia nak blk gak sendiri naik motor n pastu aku call dia kata tak pyh bwk moto tu along (aku) pi amik la...moto tu nizam bwk jap gi...so abah pon setuju la...aku pon dgn kelam kelibutnye aku salin bj pakai tudung tak xpyh gosok n terus pecut gi amik abah dulu...pas balik aku amik ayam goreng mamak (lor lupa lak nk amik gambo kasi tunjuk...aku kasi resepi la..korang wat sendiri) n nugget wat bekal sikit...bila kwn nizam sampai ktorg terus gerak pi Somban...sampai Somban hampir kul 10.30...bas kwn nizam kul 10.30..lepas tu ktorg jalan2 sambil tggu mak sampai...gi la isi minyak...pastu jalan2,ronda2 ngan nizam..sampai stesen ktorg lepak dlm kete...

kiranya byk gak la aktiviti time takde kelas nie...mcm2 hal jadi...kiranya cuti H1N1 ni 1rahmat gak buat aku...sbb klu aku ada kelas sape nak amik abah aku yg tgh sakit?sape nak teman nizam amik mak dia kat stesen?kiranya ALLAH dah buat sesuatu yg bermakna kat aku sbb aku boleh amik abah n amik mak smlm walaupon masa tu sepatutnye terlalu singkat utk amik abah n mak...kiranya smlm aku penuh ngan aktiviti..menambahkan pahala aku yg semamangnye kurang...dosa aku tak terkata byknye....huhuhuu

lagi apo nak bgth...ha...pasal ayam mamak tu aku wat kurang masin...klu masin sikit kira sedap la juga kot...dia ada masam2,masin,n rempah2 dia...hehehehe....

ni la resepi dia...

Ayam Goreng Mamak..
Bahan-bahan :

- 2 inci halia
- 6 ulas bawang putih
- 2 sk serbuk jintan putih, 2 sk serbuk jintan manis, 2 sk serbuk ketumbar
- 2 sk serbuk cili kering brand baba's , 2 sk serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam
(atau nak guna kan kedua - dua serbuk lada sulah dan lada hitam pun boleh. sukatannya -
2sk serbuk lada sulah dan 2 sk serbuk lada hitam )
- 2 sb serbuk kari ayam- brand babas
- 1 biji lemon
- 4 sb tairu (yogurt - yg plain tu)
- 3 helai daun kari
- 1/2 biji bawang besar - dimayang
- garam secukup rasa
- minyak secukupnya utk menggorang
- 8 ketul ayam atau ikutlah nak banyak mana - saya guna kepak ayamCara-cara
Cara- cara memasak :
1) blendkan bawang putih dan halia.
2) gaulkan kesemua bahan - bahan pada ayam termasuk bawang putih dan halia yg diblend tadi,
perahkan jus lemon dan perapkan sebentar sekitar 30 minit pun cukup. klu tak perap pon
takpe
3) goreng sampai masak. siap.
ok selamat mencuba....

4 comments:

  1. wah... TQ2 for da resepi....

    (eh wat la pop-up comment, ssh la kena komen mcm nih)

    ReplyDelete
  2. betul2..ssh la comment mcm ni. resepi? aku mmg pyh la nk wt sbb kne tgk krajinn aku. hahaha

    ReplyDelete
  3. tak jd sgt. ada bahan kurg... =(

    ReplyDelete
  4. hehehe...takpe try la wat lg ye....

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya