27 November 2014

Dugaan Hamil.....

Assalamualaikum... Selamat Pagi

Tujuan saya coret dugaan-dugaan hamil ni bukan tujuan nak bagitahu saya ni selalu tak sihat tapi nak kongsi pengalaman... Setiap anak yang kita kandung tak semestinya sama malah berbeza dan dugaan mengandung buat kali ke dua lain dugaannya....

Dugaan hamil datang lagi semalam..... Lepas asar badan letih lepas seharian dekat Seremban... Saya cuti semalam ada urusan perlu dikerjakan.... Saya tertido sekejap lepas asar.... Lepas tu terjaga sebab rasa sakit perut yang amat sangat, memulas-mulas, tangkap pinggang, perut rasa tegang sangat-sangat, badan dah berpeluh-peluh menahan sakit... Saya ingat nak membuang ke apa so gi toilet buang apa yang patut tapi lepas tu makin teruk sakitnya lebih-lebih lagi pingggang sampai ke atas.... Masa tu perut rasa nak meletup... Cakap dengan husband... Saya syak gastrik, husband gelak, dia cakap pagi makan, tengahari makan sampai ke malam terasa kenyang lagi.... Serius memang tengah kenyang lagi time sakit tu... Mungkin ada yang tersalah makan....

Maghrib pergi klinik... Dengan perut memulas... Sampai yang jaga kaunter pun notice muka berkerut-kerut.... Dia tanya la kenapa terus cerita sakit apa semua... Dia suruh tunggu kejap sebab Doktor takde dan doktor yang datang tu Doktor lelaki... Register semua dan tunggu doktor.. Elok je Doktor masuk dalam klinik hilang terus sakit perut memulas tu... Hampeh gas betul... Masuk jumpa doktor semua memang dia kata gastrik.... Dia tulis nama ubat dekat buku Pink dan dia suruh saya makan ubat tu... Lepas jumpa Doktor perut memulas balik... Masa tunggu nak dapat ubat dah tak senang duduk dah... Badan start berpeluh balik.... Sakit yang teramat sangat....

Balik rumah umi makan ubat terus muntah-muntah... Keluarkan makanan tengahari lepas tu terbaring... Umi bagi air zamzam... Dia pesan baca al-fatihah dekat ayat ke 4 al-fatihah baca 3kali niat sembuhkan penyakit dan baca sampai habis... Selawat 3x then minum air zamzam... Lepas minum air zamzam tu rasa lega sikit... Tekak tak mual.... Husband tengok saya dah ok sikit baru dia ajak balik rumah kitaorang..... Balik terus tidur, tengah malam Rizqin pula terjaga sebab sakit kaki, dari dekat rumah umi lagi dia macam tu... Tak tahu apa punca dia sakit kaki tu.... Dua kali terjaga rasanya semalam....

Dugaan mengandung kali ni memang sangat-sangat berbeza.... Takpela... Harap baby kat dalam sihat dan baik-baik saja.... Nanti baby keluar pun dia baik je ye....

Apa-apa pun doakan saya ye....

Wassalam

24 November 2014

Tak Sihat

Assalamualaikum... Selamat Tengahari...

Nak cerita kejadian yang tak diingini oleh semua wanita yang hamil.... Lagi-lagi yang melibatkan bayi dalam kandungan...

Saya start tak sihat hari Rabu lepas... Dah rasa pening, sakit kepala, selsema teruk.... Masa tu dok fikir takde apa-apa la... Rupanya Rabu malam saya dah rasa tak sedap badan... Nak batuk mungkin sebab berjangkit dengan anak yang on off demam panas.... Hari Khamis saya hilang suara nak bercakap pun seksa... Bagitahu husband kata nak mc sebab badan sangat-sangat tak sihat walaupun masa tu dah siap-siap untuk ke office sebab kepala dok pk dateline 2nd reminder.... Husband suruh sambung tidur dulu... Walaupun husband tak sarapan lagi dia suruh bini dia tidur lak.... So saya sambung tidur mana tahu boleh kurangkan sikit rasa tak sedap badan... Bangun tidur still sama je rasa... Bangun tu saya masak air dan buatkan air, husband belikan sarapan.... Sambung tidur balik bukan tidur sebenarnya baring sebab tak larat sangat..... Tengahari husband suruh siap pergi Nilai, dia kata lama tak makan kat tempat dia selalu pergi... So ikutkan je la... Lepas makan dia bawa saya ke klinik.... Jumpa doktor semua dapat la 2hari mc.... Balik rumah rehat.... Malam tu gagahkan juga masak sebab kesian kat husband, takut dia lapar...

Jumaat keadaan saya makin teruk... Khamis malam saya dah perasan macam nak kena semput... Tapi masa tu tak teruk lagi.... So saya minum air panas, makan madu nak elak dari kena semput... Tapi kena juga hari Jumaat tu... Sampai tercungap-cungap... Saya hantar anak dekat rumah Umi terus ke klinik... 1st nab saya ambil dekat pukul 1tghr, lepas ambil nab saya rasa macam tak lega, macam nak tarik nafas still tak lepas-lepas... Macam pelik biasa ambil sekali nab dah ok... Bagitahu doktor dia suruh datang lagi 4jam kalau still tak lepas-lepas juga... Tak sampai 1/2jam semput datang balik... Tercungap-cungap tapi tahan sebab doktor suruh tunggu 4jam... Tak sampai 4jam rasanya saya pergi klinik kesihatan sebab Doktor ada pesan kalau teruk juga terus klinik kesihatan sebab dia akan refer terus ke hospital.... Pergi klinik kesihatan saya dapat nab ke2... Still tak lepas gak nafas saya masih tersekat... Masa tu dok fikir kenapa dengan saya ni... Apa masalahnya sampai nab ke2 pun tak lepas-lepas... Doktor klinik kesihatan tu pun cakap tunggu 4jam lagi... Ok balik rumah tak sampai 1/2jam sekali lagi asthma attack.... Tapi tahankan juga tunggu lepas maghrib baru pergi... Pergi balik klinik yang 1st nab ambil lagi nab ke3 pun sama tak lepas... Lepas tu doktor suruh datang lagi 15minit untuk ambil nab ke4 tapi saya nak pergi makan dengan family saya... Umi abah semua la join makan malam tu... Doktor tu cakap takpe la makan la dulu pastu datang balik... Saya datang balik dalam pukul 10.10mlm ambil nab ke4... Result still sama tak lepas lagi nafas saya... Dan baby tak aktif... Tanya doktor kenapa baby tak aktif... Doktor kata sebab tak cukup oksigen dalam badan dan boleh effect baby... Saya dah cuak dah time ni... Dok la bercakap ngan baby suruh dia bergerak... Memang bergerak tapi sekejap lepas tu dia diam lama...... Risau... Risau sangat....

Sabtu saya pergi ke klinik..... Ambil ubat dan makan... Tapi baby masih tak aktif... Sebab saya masih semput tapi tak teruk macam hari Jumaat.... Hari Sabtu tu saya muntah.. Minum air muntah, makan muntah, apa sahaja yang masuk dalam perut saya akan keluarkan balik... Sampai saya detect air kencing saya kotor which is not good to preggy mummy.... Saya paksa gak minum air hari tu lantak la lepas tu muntah ke apa saya tak peduli dah....

Ahad dah ok sikit cuma kencing masih kotor.... Saya minum air banyak muntah pun banyak keluar... Keluarkan lendir-lendir.... Tengahari tu ok sikit... Husband ajak pergi makan.... Tapi macam biasa la tak habis pun makan... Sikit sangat-sangat.... Malam ahad baru rasa baby sangat-sangat aktif.... Bergerak tak berhenti sampai ke tengah malam... Boleh rasa tulang baby bila letak tangan kat perut... Kesian baby.... Dah la minum, makan muntah... Dapat ke tak supply makanan kat dia tu....huhuhu... Hopefully anak Umi kat dalam tu sihat ye... Umi tak kisah kalau Umi tak sihat yang penting awak yang kat dalam tu yang sihat....

Isnin (hari ini)  masih kurang sihat... Tapi gagahkan diri... Ada yang tegur masih pucat.... Yup masih tak larat... Masih lagi muntah-muntah.... Tapi takpe la buat kerja slow-slow tak push diri sangat... Kencing dah tak kotor.... Alhamdulillah...

So far inilah semput yang paling teruk saya pernah kena.... Alhamdulillah dah sembuh dari semput... Baby dah aktif dan semakin aktif berbanding keadaan 2hari lepas... Rasa lega sangat-sangat...

So bagi sesiapa yang tak sihat lagi-lagi preggy mummy please terus pergi klinik... Jangan jadi macam saya dah tercungap baru nak pergi klinik... Masa tu semput dah teruk sangat sampai 4kali nab pun tak lepas....

Musim sakit sekarang ni tau... Jaga diri ye...

Wassalam....

18 November 2014

Tiba-Tiba Teringin Etok.....

Assalamualaikum... Selamat Pagi....

Adoi... tiba-tiba teringin nak makan etok.... Adoiii... Macam mana ni... Nak membeli etok kat Kelantan je yang ada... Ada gak kat Bangi hari tu ada jumpa tapi tak berani nak rasa....

Pernah la makan etok masa tu Rizqin kecil lagi... Perut Rizqin tak tahan dengan penangan etok maka terkena la cirit-birit....huhuhuhu... Saya ok je tapi Rizqin pula yang teruk sampai holiday kitaorang ke Terengganu terpaksa dibatalkan.... Rizqin tak makan pon etok... Saya je yang makan... Tapi masa tu BFkan dia tu yang dia kena cirit-birit.....

Dah kecur sangat ni... Kalau la dapat balik kampung sekarang juga syoknye....



image dari google...
Sorry ye tuan tanah kalau terambil gambar korang...

Meleleh oi air liur....
huhuhuhu...

Ok tu je

Wassalam....

17 November 2014

Masa Semakin Suntuk....

Assalamualaikum.... Selamat Pagi...

Sebenarnya tengah sibuk sekarang ni... Sebabnya masa dah makin suntuk... Nak dekat dengan tarikh bersalin... Huaaaa.... Dah la belum print lagi detail-detail tenant yang bermasalah... Belum lagi nak ajar dekat orang yang ganti tempat saya masa bersalin nanti.... huhuhu....

Sekejap sangat masa berlalu... Dah masuk 28minggu.... Ada lagi 2 bulan je untuk bawa baby dalam perut ni... Neves sangat-sangat... Dengan tak ready VCO lagi.... Orang kata makan VCO senang proses bersalin... Makan Olive oil pun boleh....


Walaupun orang tegur tak nampak pun perut masa mengandung ni siap terkujat tengok perut takde rupa 7bulan tapi sakit dah terasa.... Baby baik-baik kat dalam ye...

Doakan yang terbaik untuk saya ye... Doakan dipermudahkan bersalin... Doakan boleh bersalin secara Normal... Doakan baby takde ragam selepas bersalin baik je..... ameen.... ameen....

Mungkin takkan bersiaran sampai bersalin sebab nak menyiapkan apa yang patut sementara masih berada di pejabat....

Banyak sangat-sangat entry yang tertangguh in sya ALLAH akan buat masa dalam pantang nanti ye....

Wassalam...

p/s: TQ Doakan saya... =)