31 December 2013

Selamat Tinggal 2013

Assalamualaikum

Hari ni last tahun 2013... Esok tahun 2014... Kejap je kan masa berlalu... Pahit Manis Masam semua kita dah harung dalam 2013... Tak kisah suka atau duka....

Macam saya juga banyak pengalaman manis atau pahit dalam 2013 ada yang dikongsikan disini dan ada yang tidak....

Cuma saya nak minta maaf andai saya ada buat salah silap sepanjang tahun 2013 tanpa saya sedar... Saya cuma insan biasa... Insan yang lemah..... Insan yang tidak sempurna... Maafkan saya....

Tahun 2013 ni juga saya dapat ramai kawan blogger baru saya kenal yang best-best dan baik hati... Seronok BW diaorang..... Seronok tengok persediaan pernikahan diaorang, seronok tengok keletah anak-anak mereka seronok tengok resepi baru seronok tengok persediaan mereka menerima khalifah baru dalam family mereka seronok bila mereka berkongsi pengalaman menjaga anak-anak.... Semua seronok.... Walaupun ada berita yang sedih tapi mereka tabah hadapinya... Mereka kuat....

Jadi tahun baru anda apa azam anda?

Saya pun tak pasti lagi apa azam baru saya... Yang ada dalam fikiran saya sekarang nak menyimpan dalam jumlah tertentu.... Tapi kena target betul-betul jumlah tu salah target tak terkejar pula nanti kan... Kita tengok gaji bulan Januari ni macam mana... Tahun 2013 saya tak dapat nak menyimpan jadi tahun ni memang kena menyimpan... Kalau nak tambah ahli keluarga baru memang perlukan penyimpanan.....

Selamat Tinggal 2013 - ambil pengalaman 2013 jadikan tauladan dan sempadan.....

Selamat Datang 2014 - semoga apa yang di impikan terlaksana dan berjalan dengan lancar.....

Wassalam

MFace - Pelaburan Perniagaan Melalui Pengiklanan








Berminat?

Call/SMS/Whatsapp/Viber/Wechat/Line:
019-6008952
 

30 December 2013

Tempahan Hantaran Tunang Ika & Hafizie

Assalamualaikum...

Semalam selesai menghantar tempahan untuk hantaran bertunang dari pihak perempuan kepada pihak lelaki...

Saya weekend tu dengan rewang lagi dekat rumah jiran... Dah la selama ni tak pernah Nampak muka... Ada la nampak muka tapi JARANG JARANG...... So ada juga la buat 2biji kek untuk diaorang tapi diaorang buat kek tu untuk pengantin.... hahahahaha...

So meh le kita tengok gambar kek hantaran tu ye... Siapa-siapa yang dah follow saya dekat insta boleh tengok gambar-gambar terbaru.... Boleh juga follow saya " nadiah8085 "...

Cupcakes carrot 16biji...

Kek Karemel Pelangi....
 
Kalau ada yang berminat untuk ambil tempahan dengan saya boleh whatapps saya 0196008952.. Tapi saya buat area KLIA sahaja... Boleh COD area Gadong, Kuarters KLIA dan KLIA untuk weekdays sahaja.... Area saya terhad lagi buat masa sekarang ini....
 

Tu sahaja

Wassalam....

Rizqin Bakal Bersekolah Tahun Depan

Assalamualaikum....

Alhamdulillah walaupun last minit daftar Rizqin ke sekolah (TASKI). Nasib baik ada lagi kosong untuk budak 4tahun... Rizqin pelajar ke-24... Diaorang nak ambil 25orang pelajar sahaja untuk budak 4&5 tahun... Sebenarnya nak daftarkan Rizqin sekolah lain tapi call katanya dah penuh untuk 4tahun.. Takpe la tahun 2015 kita tukar sekolah lain ye... Rizqin ambil pengalaman bersekolah dahulu....

Apa perasaan Mak Rizqin?
Of kos la kan maknya terlebih nerves... Dah la Rizqin tido lambat, bangun pun lambat... Nak mandikan dia lagi pagi-pagi... Ini memang kena mandi dengan air suam la jawabnya kan... Pampers pun tak berapa nak lepas lagi ni.... huhuhuhuhu....

Rizqin akan mulakan sesi persekolahan dia 7hb Januari ni... So saya dah apply cuti la untuk persediaan dia ke sekolah... hahahaha... Excited!!!! Transport takpe nenek dia mengajar petang sahaja so boleh minta neneknya ambil dan hantar.. Pukul 2 hantar Rizqin pergi rumah pengasuh dekat area rumah neneknya... Tahun 2015 Rizqin kena masuk Nursery la kalau nenek & atok nak pindah balik kampung... Atok pencen dah tahun 2015... sobsobssob... *Sedihnya tak lama lagi nak berpisah dengan mak ayah pula*

----------------------------------------------------------------------------------------

Saya sengaja hantar Rizqin sekolah awal supaya dia pandai berdikari sendiri.. Takmo dah manja-manja sangat... Saya nak dia behave kalau dapat adik nanti.... Harap dia tak bosan la 3tahun sekolah pra ni....

Saya berharap sangat Rizqin jadi anak yang pintar, patuh pada suruhan ALLAH, patuh pada kedua ibubapa dia.... Tak mudah terpengaruh dengan rakan-rakan... Pandai cari kawan yang baik....

Semua ibubapa nak yang terbaik untuk anak dia kan... Saya pun sama.... Saya nak dia jadi orang yang Berjaya... Bukan setakat Berjaya di dunia tapi Berjaya di akhirat juga....

Apa-apa doakan yang terbaik buat keluarga kami ye......

Wassalam.....


23 December 2013

Al-Kisah Sepanjang Perjalanan Sepang-Kedah & Kedah-Sepang

Assalamualaikum....

Sepatutnya minggu lepas bercuti seminggu tapi tiba-tiba boss suruh masuk kerja dan cancelkan cuti yang dah apply 2minggu sebelum nak bercuti.....huhuhuhu....

Hari ni boss cuti sampai la 3hb baru naik kerja so saya amik sedikit kesempatan di waktu rehat ini menaip apa-apa yang patut... Saya jadi juga bercuti tapi tak lama.. Just hantar mak balik kampung sahaja.... Atas jalan 2hari, spend time dengan keluarga mertua 2hari.... Semalam selamat sampai jam 11.00pm... Atas jalan punya la banyak kereta tambah lagi dengan accident 2-3 tempat... Korang kalau drive hati-hati ye.... Jalan sebuk sekarang ni sebab musim cuti sekolah....

Al-kisah saya ni just berkenaan tempat-tempat saya singgah masa dalam perjalanan balik kampong dan balik ke Sepang....

Antara tempat yang saya singgah dari Sepang ke Kedah ialah:

1. R&R Agro atau RTC yang ada Mydin tu.... Ceh kat situ best sebab dapat Shopping.....hahahaha

2. Permatang Pauh - sebenarnya tempat ni banyak tempat yang sedap... Salah satunya ialah Key's Char Kuew Teaw... Sedap ok.... Kat sini juga ada Hokkien Mee, ada lagi satu tempat Char Kuew Teaw, Karipap Gergasi (yang ni sat lagi saya pos gambar sebab model cilik nak tayangkan....), Nasi Kandar toksah cerita memang bersepah la kalau kat area Utara ni.... So sementelah Metua ada jadi husband bawa pergi makan Key's Char Kuew Teaw..... Tempat yang selalu pergi buka lambat, Keys ni awal... Pukul 5 petang ke atas dia dah standby terima pelanggan....




 
3. R&R Sungai Perak, atau Gunung Semanggol.... Kat situ Mertua suka beli jambu takde biji... Hantar Mertua kali ni memang banyak sangat berhenti sebabnya Mak Mertua tak berapa sihat so dia tak boleh kaki dia lenguh jadi every dua atau tiga R&R lepas yang keempat R&R wajib berhenti....
 
4. Singgah rumah Maksu kat Sungai Petani... Kali ni pergi kesana singgah sebab balik sekejap je kan.. plan asal cuti seminggu inilah salah satunya melawat sedara mara sambil menguatkan memori otakku yang makin nipis... Serius sampai sekarang masih belum boleh ingat sedara mara sebelah suami... yang selalu pergi kerumah tu ok la ingat yang jumpa time kenduri je...terus LOST....huhuhu
 
Dari Kedah ke Sepang
 
1. Ada berhenti sekejap dekat R&R tapi tak ingat kat mana... Husband berhenti keluar dari kereta, menggeliat lepas tu masuk kereta dan gerak balik...hahahahahaha
 
2. Berhenti dekat Permatang Pauh ajak husband pekena Laksa atau Hokkien Mee tapi sayangnya semua kedai tutup sebab ada kenduri Mawar & Fizo dekat Butik Fareeda..... huhuhuhu... Tengok Instagram Fizo baru tahu ada buat kenduri dekat sini... Patut la terpampang gambar besar pengantin baru tu kat situ... Dia ajak semua datang pulak tu.... Ajak husband suruh dia patah balik makan kat situ dia malas dah nak pusing-pusing...hahahaha LOL....... Last sekali husband ajak jalan kat area rumah dia dulu-dulu kala sebab kat situ ada jual karipap gergasi...... Permatang Pauh salah satu Sekolah saya. Sekolah Rendah... Saya sekolah kat situ darjah 4 sampai darjah 5....hehehe... Sebelum abah accident kami tinggal kat situ... Lepas accident kami pindah masuk pulau... Jom tengok gambar Karipap Gergasi tu...
 



Ini lah model kesayangan.... Beli 3 biji kitaorang kongsi bertiga.. Habis satu makan lagi satu...
Yang Rizqin makan ni last.... Sedap tapi Rizqin ni dia makan yang rangup je...
Yang ada isi dia tolak bagi dekat Umi & Ayah dia....
Besarkan....
 
3. Singgah Tapah sebab dah banyak sangat kereta atas jalan... Kami solat jamak qasar Zohor&Asar, Maghrib&Isyak kat sini... 2Jam berhenti kat sini tapi tak boleh nak beli makanan... Ramai sangat orang...Jadi beli buah potong dan jambu stok buah kat rumah....hehehe

 
Tu je la untuk hari ni.... Esok-esok kalau ada kat ofis insyaALLAH update lagi.... Nak update konvo hari tu tapi gambar ada yang tak siap lagi so kena tunggu dulu...
 
Wassalam....


18 December 2013

Majlis Pernikahan Ika & Zul

Assalamualaikum....

Ni auto-post ye...

19 October 2013 - Sabtu
Kajang, Selangor

Alhamdulillah dengan sekali lafaz kawan saya selamat menjadi Isteri orang.... Sehari sebelum (Khamis) dia akad nikah saya pergi ke rumah dia untuk hantar kek hantaran... Rumah dia sangat ber warna-warni.... Nampak juga dia nerves nak menghadapi ke alam baru.. Sebelum ni solo esoknya berdua..... Dah jumpa dia semua saya balik sebab esoknya saya masih bekerja....

Malam dia akad nikah saya dapat whatapss group gambar dia selepas menjadi Isteri.... Cantik sangat dia malam tu... Orang Kemboja memang cantik... hahahaha... Jom tengok gambar...

Sama cantik sama padan....
Credit to Hafiz Imtiyaz Photo.. Boleh cari dekat FB page..
 
Hari Sabtu saya sampai betul-betul sampai lepas zohor... Saya sampai tu dua orang geng saya dah sampai dan masih menunggu kedatangan rakan jauh nun di Johor untuk sampai ke sini.... Saya ada kat sana sampai majlis tamat.. Pengantin nak buat Outdoor Photoshoot Ika ajak kami ikut dia ke Putrajaya.. Jadi bagitahu la dekat kawan yang otw dari Johor tu jumpa dekat Masjid Putrajaya je....
 
Alhamdulillah sampai je dekat Masjid Putrajaya solat asar semua kawan kami dari Johor sampai.... Kitaorang lepak dekat Alamanda pula dan Solat Maghrib kat sana dan terus berpecah.... Kawan saya dari Johor tumpang tido dekat rumah saya sebab esoknya dia kena pergi Melaka, Suaminya ada urusan dekat sana....
 
Jom kita tengok gambar pengantin...
 
Gambar Malam Berinai...
 
Semua ni budak-budak KUIS...
Lain-lain course tapi ukhwah tetap utuh....
 
Sementara tunggu Pengantin berposing kitaorang pun berposing juga...

Rizqin yang tak reti duduk diam dok bercerita dengan acik salleh ni...
Acik salleh pun cakap "yeah... ok.... good boy" hahahaha
Dok la main lompat-lompat kat situ... Puas di tegur tak layan...
 
Perut dah berkeroncong menunggu kami ke Alamanda...
Bagitahu pengantin suruh datang sini je....

Sebelum kami berpisah.. Pengantin ada kenduri lagi malam diaorang buat majlis tu...
Ikut adat Ika la sebab ada kampung area Kajang tu untuk penempatan orang-orang Kemboja..
Buat makan-makan malam tu dia ajak tapi kami dah penat sangat-sangat...
 
 

 
Gambar Outdoor diaorang....
 
Buat Ika dan Zul :
 
Selamat Pengantin Baru... Semoga berkekalan hingga ke Jannah...
Bahagia hingga hujung nyawa... Semoga dapat menangani segala rintangan
dan dugaan dalam berumahtangga....
 
K la tu je kot....
 
Wassalam....


16 December 2013

Bercuti Seminggu....

Assalamualaikum....

Saya start cuti dah minggu ni... Akan naik kerja 23hb ni... Balik kampong ni pun sebab nak hantar mak mertua balik Kedah... Tak lama lagi husband dah nak masuk shift awal tahun depan... Jadi bermulalah hidup baru saya nanti sebab selama ni husband hari Sabtu & Ahad ada kat rumah lepas ni nak jumpa bersama-sama gamaknya agak payah lepas ni... Get ready physical & mental ye la sebelum Sabtu & Ahad dengan husband dan anak nanti susah nak dapat jumpa Sabtu & Ahad sama-sama... Nasib baik la saya boleh memandu kalau tak jenuh juga la kan....

Nak kongsi sesuatu juga tapi masih dalam perancangan... Nak kena buat paper work... Ada siapa-siapa kat sini pernah buat paper work tak untuk apply dengan MARA... Boleh tak email dekat saya sebab saya nak buat satu paper work.....

Doakan ye....

14 December 2013

Jalan-Jalan Terengganu

Assamualaikum...

Lama dah plan nak ke Terengganu... My childhood place... Salah satu tempat tinggal saya juga... Tapi kawasan rumah saya tu dah jadi kawasan Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Terengganu.....

24 Mei 2013

Kami bertolak dari Sepang awal pagi lepas Subuh macam tu... Kami menggunakan jalan highway untuk kesana... Kalau tak silap saya kami sampai dalam lepas Zohor dan mintak check-in awal.... Jenuh juga la mencari tempat penginapan sebab baru kali ke-2 kesana selepas berumahtangga... Nasib baik ada google map... Kali pertama kami singgah 5jam je sebab anak cirit-birit dan terpaksa balik ke Kelantan untuk berubat dengan Paklong....

Aktiviti pertama kami sampai kesana adalah berehat di tepi pantai selepas asar... Kemudian pusing-pusing sebab nak tahu tempat yang best untuk kami kunjungi..... Jom tengok gambar saya cerita satu-satu aktiviti saya sepanjang ada kat sana...

Gambar ni masa on the way ke sana... Rizqin pakai baju tido lagi..
Dia bangun dalam pukul 9.00pg dan terus tak tido sampai la kedestinasi....

Ini sebenarnya dia tengah makan biskut...
Tapi biskut tinggal sikit je lagi dia dah terlelap...
Penat sangat la tu...hehehe

Lepas asar lepak kat tepi pantai..
Ada orang jual-jual tepi pantai so beli dan makan...

Saya suka satay ikan...
Kalau kat Kelantan ada jual wajib la beli...
Wakaf Che Yeh banyak jual satay ikan....

Mencari jalan pergi ke Cup Prix..
Kebetulan tarikh yang kami pergi tu ada cup prix.

Disebalik pokok-pokok itu adalah Lapangan Terbang Kuala Terengganu...
Berhenti kat sini jap... Husband call kawan dia..
Tanya tempat makan goreng tepung....
Ada cerita sedih masa dah sampai kedai celup tepung/goreng tepung ni... Nasi dah habis, lauk pun tinggal sotong & pari je... Makan je lauk... Sadis sungguh....
 
 
Hari ke-2 tu kami ke Cup Prix, dengan Masjid Kristal... Sarapan kami makan dekat satu kedai makan dekat dengan keropok lekor Tok Beng... Masa tu memang tak tahu mana la kepok lekor tu rupa-rupanya dia baru lepas besarkan kedai dan takde lagi papan tanda Keropok Lekor Tok Beng... Puas la mencari.. Berpusing-pusing kami lalu jalan yang sama...hahahaha.... Oh nasi dagang yang saya makan MANIS...huhuhuhuhu.... Tapi takpe ganti keropok lekor panas-panas... sedap... Order baru dia gorengkan.. Makan panas-panas cicah sambal dia yang manis tu... sedap....hehehehehe

Jalan-jalan pergi cup prix

Biasa dekat cup prix wajib ada benda ni....
Dekat SIC hari tu macam takde...


Kawasan Cup prix dijadikan medan perlumbaan...
Panas.....

Tengok cup prix sambil pegang payung...
 
Kusyuk budak ni menengok motor....

Gambar Family....

Broom... Brommmm...

Lepas tu kami pusing-pusing tengok masjid Kristal....
Husband singgah solat kat sini

Cantikkan masjid ni....

Selfie time....

Gambar dari dekat.....

Lagi gambar masjid....

Bas Rumah yang unik ada dekat Terengganu....

Malamnya kami pergi tepi pantai lagi sebab malam tu macam ada pesta...
Ada kuda cantik hiasannya... Ala-ala Cinderella...
Rizqin pun teringin nak naik... Masa kami naik ni pun dah last dah...
Kuda nak rehat....
Rizqin sengih sampai macam tu sekali...
Punya la seronokkan.... 
 
Hari ke-3 saya pergi la cari Keropok Lekor Tok Beng untuk dibawa balik ke Sepang... Dah jumpa tapi nombor yang kena tunggu sampai ke Asar pun belum tentu lagi lepas untuk dapat keropok lekor tu... Jadi saya pun pergi dekat orang yang tengah gentel keropok tu mintak jasa baik untuk beli yang sejuk beku.... huhuhu... Tips nak beli keropok lekor : adalah sangat digalakkan membuat order dulu sehari sebelum kita nak collect keropok tu..... 

Sebelum balik ke Sepang... Pusing-pusing area kawasan lapangan terbang...
Rizqin suruh ambil gambar ni....

On the way nak balik singgah Rantau Abang untuk ambil gambar je...

Tak ingat dah sampai mana tapi kami bertolak dari Terengganu memang dah lambat dah...
Sekarang kena tempuh jem dan hujan....
huhuhuhu....
 
Ok tu je untuk hari ni....
 
Wassalam....

13 December 2013

Pusing-Pusing Penang

Assalamualaikum....

Rehat 2jam hari Jumaat ni dimanfaatkan dengan membuat karangan... Walaupun karangan ni dah basi tapi saya nak juga cerita pengalaman saya berjalan-jalan ke Negeri orang... Bukan selalu dapat buat macam ni kan....


15 April 2013

Al-kisahnya saya dan team ada assignment mengenai Airport Penang... Dah alang-alang ada assignment ni kami buat keputusan kesana untuk kaji dan selidik berkenaan Airport ni... Yang saya belajar ni ditanggung oleh Malaysia Airports Holdings Berhad dan tenaga pengajar dari MITRANS UiTM Shah Alam.... Assignment kami mengenai kawasan lapang Malaysia Airport sesuai tak untuk menerima Kapal Terbang A380... Walaupun saya dah dapat maklumat dari Unit Planning & Development (P&D) tapi kami nak tinjau juga keadaan disitu.... Nasib kami baik sebab group P&D melayan setiap pertanyaan saya termasuklah Boss diaorang... Thanks sangat-sangat....

Hari pertama saya sampai Penang saya ajak husband pusing satu Pulau... Memang boleh pusing dari lepas Asar sampai ke malam....hehehehe.... Seronok pusing tapi kami dalam kereta je... Cuma area tempat kena Tsunami dah jadi shopping complex tahap 5bintang... Besar-besar bangunan tepi pantai tu.. Shopping complex pun ada.... Ada juga makan dekat mana ntah tapi kat situ mahal betul lepas tu berebut-berebut nak ambil order makanan... Husband cakap takpe, makan je, ambil pengalaman makan dekat sini katanya.... Rasa nak makan dengan pinggan dan gelas rasanya dah mahal sangat... Kerang sepinggan pun boleh cecah RM12.... huhuhuhu..

Lepas pusing area situ baru kami pergi ke Batu Feringgi yang saya bagitahu ada banyak hotel, kondo, dan shopping complex dekat situ... Kalau nak tahu macam mana rupa boleh la kesana.... Meriah tau tepi pantai Batu Feringgi..... Boleh shopping barang branded lagi kat tepi pantai.... Kerrrlllasss kau kiah....hahahahaha

Malam baru balik dari Batu Feringgi... Jalan area Batu Feringgi kan orang suka drift so jumpa la satu kereta ni kejap je dah hilang.. Memang mahir dia jalan situ... Siap drift bagai.... Malam tu juga saya jalan pergi area rumah saya dulu... Kuarters Airport Penang... Ayah kerja Bayan Lepas dulu so jalan-jalan tengok kawasan rumah lama... Kawasan situ pun dah maju macam-macam dah ada... Tapi sayang rumah tu dah usang sangat macam dah tak ramai orang yang tinggal kat situ dan ada rumah apartment yang baru juga kat kawasan tu..... Tengok juga sekolah tapi lalu je... Banyak betul kenangan kat situ..... Pergi sekolah jalan kaki sebab dekat sangat dengan rumah... Lepas habis sekolah pekena laksa tepi jalan dekat dengan sekolah... Oh kenangan......

Jom tengok keletah anak bujang sorang ni....

 Ceria je budak sorang ni kalau dapat jalan-jalan.....
 
Hari ke-dua pagi tu saya terus ke Penang Airport... Ambil gambar semua jumpa orang operation semua... Melawat kawasan Airside dan Landside, tengok gate tengok facilities semua la... Link brigde, baggage link, semua untuk internal dan domestic departure dan arrival... Semua tempat jalan... Ambil gambar semua lepas tu siap-siap bahagikan tugas... Lepas tunggu kawan classmate yang kerja kat sana tapi bukan satu group nak bawa makan nasi kandar... Saya tak ingat nasi kandar apa tapi diaorang cakap speacialty dia ayam goreng sedap... So pergi la rasa....
 
Bila dah kenyang makan semua kami berpecah sebab saya akan ke Kedah dan yang lain akan balik ke Sepang..... Sebelum bertolak balik Kedah jumpa Officemate lama masa kat Sepang dulu dah pindah ke Airport Penang... Lepak dalam sejam macam tu terus ke Kedah..... Sebelum balik Kedah sempat la singgah Jeruk Madu Pak Ali...
 
Ada nak kongsikan view area Penang...
 






 Suka tengok suasana di Penang...
Teringat masa zaman sekolah rendah dulu....
 
Tu je la ye untuk hari ni...
 
Wassalam....