Kelab Blogger Ben Ashaari

My Lovely Friends

25 August 2009

Pengalaman Pertama berniaga

Salam...

Just nak kongsi pengalaman bersama kawan-kawan yg di kasihi..hari ni genap 4hari aku berniaga kat bazar ramadhan kat kuarters klia..hehehe..kira alhamdulillah dapat sambutan ramai...syukur sgt2..aku jual bubur lambuk,bubur utk baby n bubur ayam & cendawan...tapi yg selalu abih awal bubur lambuk yg tak laku bubur cendawan...


HARI PERTAMA:

aku jual bubur lambur 20 bungkus n air buah (fresh orange, tembikai laici n apple juice) tapi kurang mendapat sambutan gak sbb org sebelah jual air gak...huhuhu... hari ni ada kakak tu tanya bubur aku sesuai tak tuk baby makan...wah...memang lah tak sesuai tuk baby sbb dlm bubur lambuk ada lada hitam ma...cirit-birit baby tu karang...huhuhu...so pk la utk wat nasi baby...hehehehe

P/S:
hello air fresh dari buah tau...bukan beli yg kordial punya la...tapi takpe la...abang nak abihkan jualan air yg ada lagi kat rumah...dah abih buah dah tak jual la air gamaknye...mungkin wat air lain..Laici Kang ke...ok kan??Idea...Idea...
HARI KE DUA:

hari ni jual byk sikit...bubur lambuk 30 bungkus, bubur cendawan 8 bungkus n bubur baby 5 bungkus. hari ni byk yg tak abih..bubur lambuk 2 tak terjual, bubur cendawan 7 yg tak terjual..hmmm sekali aku sedekah je la kat jiran-jiran sebelah n kasi bubur lambuk tu kat kawan Amin..n alhamdulillah rezeki elok lak hari ni sbb ramai yg tak terjual so bahagi-bahagi mknn yg tak terjual tuh kat member-member lain...hari ni aku dpt nasi ayam berempah 2 bungkus, ayam panggang 3 cucuk n ayam goreng 2 ketul...hehehe..mkn sampai nak pecah perut sbb hari ni sgt lah panas so dahaga yang terlebih. hari ni 3gelas air aku sebat n sampai nasi goreng bunga kantan aku tak dpt nak abihkan tapi aku gagahkan gak utk habiskan mknn...hehehehe....ayam panggang mmg sedap,ayam goreng pon 1st class n nasi ayam tu aku tak rasa la sbb perut penuh sgt2....

HARI KE TIGA:

hari ketiga nih bermakna hari smlm la..hahahahaha...sengal batu la....aku kurangkan jumlah bubur lambuk kepada 25 bungkus, bubur baby 5 bungkus n bubur cendawan 6 bungkus = 36bungkus..hari ni yg tak terjual cuma bubur cendawan je 1 bungkus sahaja tak terjual..bubur lambuk abih pada pukul 6.30ptg, tutup kedai hari ni kul 7.aku gerak gi exam kul 6ptg utk wat persediaan rapi disana (ayat poyo je tapi tak pulun pon...hahahahahaha)...last sekali kene jawab 10 soalan dlm masa sejam...cuba bayangkan jawab soalan LAW tuh...mana la cukup 1jam je...last sekali segala akta tunggang-langgang...hahahaha...lantak lah...apa yg ada dlm kepala je aku keluarkan...akta mmg tak hingat langsung...yg aku ingat no akta isi akta tu mmg la samar2 je...muahahahaha...lantak lah...smlm berbuka dgn nasi dari umah+sambal ikan bilis+ikan pekasam+kari udang+air tembikai laici yg di tapau di kedai jualan...tuh dah dikira Drawing/ambilan utk mknn aku...hehehehehehehe....

HARI KE EMPAT:

hari ni aku dah tak wat bubur cendawan...sebab tak laku sgt org dok mencari bubur lambuk n bubur baby...so aku ingat nak wat mushroom sup tapi tak tau lagi mcm mn...tgk keadaan esok..sebab esok cuti exam lagi...hari ni tak tahu lagi berapa bungkus n berapa yg terjual...esok la aku kasi report ye...smlm balik kelas terus gi kedai beli santan n bila tgk ada gula rembat gula 2kg pastu beli sudu utk bubur..dah nak abih dah sudu bubur...kuar je membeli aku tgk laki aku dok sedap je landing kat kete aku..dia ngan motor dia ngan berkain pelekat+baju melayu+kopiah dikepala baru lepas balik solat terawih kat masjid terus gi kedai sbb time dia nak balik aku baru sampai kuarters n terus gi kedai..aku bgth dia dah sampai kedai bila dia mesej tanya aku dah ada kat mana..elok je sampai tempat dia landing, aku srh dia beli gula lagi 2kg..hehehehehe..sampai je umah rehat dlm 5minit terus gi dapur basuh beras n tumbuk bahan-bahan utk bubur lambuk n basuh bekas bekal yg aku bawak tadi....n pagi tadi lepas sahur terus keluarkan ayam, masak nasi utk jadi bubur n halia letak dlm nasi kasi wangi bersama tulang-tulang ayam...kuah utk bubur lambuk umi la yg tumis sbb skrg cuti sekolah n carrot n kentang umi gak yg potong dadu sbb klu potong awal2 dia dah tak cantik lak...

so tu je takat nih....
mmg seronok bila tgk mcm2 karenah org n dapat pegang duit hasil sendiri...rasa puas sgt2...rasa berbaloi wat keje nih...tak kira la penat belajar n keje pon tapi hati rasa kembang je...aku rasa better wat keje mcm ni daripada keje yg aku ada skrg...huhuhuhu...kuncum je...pastu penat je memanjang...ntah la...sabar la nanad...insyaALLAH usaha tangga kejayaan...usaha lagi sampai ko suka ngan keje skrg n tingkatkan ilmu-ilmu yg ada supaya dpt manage utk bisnes nnti...amin...

tata korang...
muaaahhhh.....
selamat berpuasa.....

5 comments:

  1. TAHNIAH nanad... pandai ko cari rezeki keluarga. cayalah nizam pilih...hehehe...aku jer hampeh mls. msk pun tak pandai..apa daaa...

    ReplyDelete
  2. chaiyyok akak chaiyyok!!

    wah2..mau datang nanti kalau sempat. iAllah~ :D

    btw,meh adah ajar buat mashed potato. boleh jual sekali dengan bubur baby (alahai comelnya nama bubur baby) hehe

    ReplyDelete
  3. wanie: ala aku bukan pandai masak pon...hentam kromo gak la aku masak...hehehe...lama-lama pandai la masak...kat umah aku seminggu 2kali je masak..bulan puasa masak bubur je hari2 yg lain tak masak apa pon lg...huhuhuhuhu

    adah: ajar la akak suka wat benda2 baru...hehehehe...apple pai sekali ye...hehehehehe

    ReplyDelete
  4. Salam...boleh saya tau cara nak minta meniaga kat bazar kuarters klia tu

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya