Kelab Blogger Ben Ashaari

My Lovely Friends

24 September 2012

Housewarming Hari Sabtu Lepas

Assalamualaikum....

Selesai sudah majlis tahlil a.k.a housewarming untuk rumah baru saya.... Saya buat simple je masak kari daging, ikan goreng, ulam-ulaman, sambal belacan, kuih-kuih sikit.... Lauk-pauk mak mertua masak... Saya tukang perap ikan je... huhuhuhuhu.. Dan buat kek untuk tetamu yang hadir....

Tengok la kek saya yang serabai ni.... hahahaha.... Saya ambil resepi dari blogger juga.. Ramai cakap sedap... Alhamdulillah...





Sumber dari : Life Is Sweet

Bahan-bahan:
-3 cwn tepung gandum*
-4 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu teh garam*
-1 buku butter
-1 1/2 cwn gula kastor
-1 1/2 cwn susu segar
-5 biji putih telur suhu bilik
-2 sudu teh esen vanila -
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu

Cara-cara:
-panaskan oven 15minit dgn suhu 170c..
-ayak sume yg bertanda *
1-pukul butter dan gula hingga kembang,putih
2-masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
3-masukkan esen..pukul sebati
4-masukkan bahan diayak* tadi selang seli dengan susu segar..dan pukul dengan perlahan setiap kali dimasukkan..
5-bahagikan adunan kepada 6 bahagian..masukkan warna dan kacau sebati..
6-masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yg dialas dan digris..bakar selama 10-15minit suhu 170..
7-ulang sampai habis..

Untuk Icing 1: Sedap berkrim disukai ramai...hehehehe

 -1 buku creamcheese + 1 cwn gula aising + 1/2 cwn butter..pukul kembang dan sapu pada keseluruhan kek..

Icing 2: Sedap gak ni

Bahan-bahan:
250 gram shortening
125gram krimwell
125gram gula icing
sedikit esen vanilla
pewarna

Cara-caranya:

1. Putarkan shortening & krimwell hingga kembang (agak-agak dalam 5minit macam tu)
2. Masukkan gula icing dan esen vanilla. Putar hingga sebati & kembang
3. Masukkan warna kegemaran untuk dressing

Cuba la ye... Tak rugi buat untuk orang yang kita sayang..... Saya suka buat time ada event macam ni... Cepat sikit habis kek...hehehehehe

Wassalam...

15 comments:

  1. wahh..cantiknye kek akak..nk try jugakk.. ^___^

    ReplyDelete
  2. hehehe... tq anis... cuba la ye....

    ReplyDelete
  3. jom try sama-sama... ni kali ke-2 saya buat.. semakn menjadi....hehehehe.. cuma dressng je la kena up lagi...

    ReplyDelete
  4. sorry nad tak dapat joint sbb hb akk keje ptg masa event tu..
    akk time2 cengini tak berapa nak berani drive sendiri :)

    ReplyDelete
  5. takpe kak... saya faham...hehehhe

    ReplyDelete
  6. wah cantiknya kek... berlapis lapis dengan berwarna warni... mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  7. Rupa tak penting yang penting rasanya...
    Best rasanya ramai puji kata sedap yek..hheheh

    ReplyDelete
  8. yg sempat bg komen diaorg bgth la... nanti nak wat kek karemel pelangi pulak....

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya