Kelab Blogger Ben Ashaari

My Lovely Friends

07 February 2013

Kisah Masak-Masak.....

Assalamualaikum....

Hehehe... Al-kisah... Nak kongsi resipi dari web Myresipi... Memang dari hari selasa nak masak butter prawn tapi tak jadi sebab saya nak lunaskan kerja saya... Jadi masak simple-dimple je la.... So semalam takde dah job amik order kek jadinya terhasil la butter prawn.. Sedap tau sebab letak susu dan daun kari... Susu tugasnya untuk melemakkan lagi rasa telur dan daun kari tugasnya menaikkan keharuman dan selera makan... Anak saya makan banyak padahal dia dah makan nasi petang semalam kat rumah pengasuh....

Jom tengok gambar....


Nampak sedap tak?
minta maaf ye kepada sesiapa yang puasa hari ni....huhuhu

Dan resipinya adalah :

Bahan-bahan
  • 400gm udang sederhana besar-buang kepala dan belah belakangnya
  • 5 sudu besar butter
  • 3 biji telur kuning-dipukul sedikit (guna 3 kuning dan 1 telur putih)
  • 4 cili api-dipotong2
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan susu cair
  • 2 ulas bawang putih-dicincang
  • pepper, gula n garam
Cara-cara
  1. Panaskan 2 sudu besar butter, goreng udang 1/2 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tambah butter selebihnya, atas api sederhana, masukkan bawang putih. kacau.
  3. Masukkan telur, kacau selalu. (boleh juga titikkan guna hujung garfu bg mendapatkan tekstur telur yg halus mcm kat restoren tu)
  4. Masukkan juga daun kari, susu cair, cili api dan perasa2 sambil kacau selalu.
  5. Masukkan udang dan kacau lagi hingga garing. Boleh dimakan dengan nasi putih.

Saya copy paste je ni ye... Sebenarnya banyak menu-menu yang best nak try tapi time constrain kennnn... hahahaha... so selamat mencuba ye...

Oh ye... Nak tunjuk lagi satu gambar....

besar ko gambarnya... Ada mak duduk dekat ngan kita memang untung...
tapau sarapan hari ni dari rumah mak 
-NASI LEMAK-
TQSM UMMI....LOVE YOU VERY- VERY THE STRONG
bukan nasi kemak ye... 
typing error...
Gambar takde tak sempat snap dah abih....

Ok la tu je hari ni ye...

p/s: ada dua parcel hari ni.. nak tahu apa kebendanya tu sat lagi na takpun esok je...hahaha...

Wassalam...



No comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya