Kelab Blogger Ben Ashaari

My Lovely Friends

14 December 2013

Jalan-Jalan Terengganu

Assamualaikum...

Lama dah plan nak ke Terengganu... My childhood place... Salah satu tempat tinggal saya juga... Tapi kawasan rumah saya tu dah jadi kawasan Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Terengganu.....

24 Mei 2013

Kami bertolak dari Sepang awal pagi lepas Subuh macam tu... Kami menggunakan jalan highway untuk kesana... Kalau tak silap saya kami sampai dalam lepas Zohor dan mintak check-in awal.... Jenuh juga la mencari tempat penginapan sebab baru kali ke-2 kesana selepas berumahtangga... Nasib baik ada google map... Kali pertama kami singgah 5jam je sebab anak cirit-birit dan terpaksa balik ke Kelantan untuk berubat dengan Paklong....

Aktiviti pertama kami sampai kesana adalah berehat di tepi pantai selepas asar... Kemudian pusing-pusing sebab nak tahu tempat yang best untuk kami kunjungi..... Jom tengok gambar saya cerita satu-satu aktiviti saya sepanjang ada kat sana...

Gambar ni masa on the way ke sana... Rizqin pakai baju tido lagi..
Dia bangun dalam pukul 9.00pg dan terus tak tido sampai la kedestinasi....

Ini sebenarnya dia tengah makan biskut...
Tapi biskut tinggal sikit je lagi dia dah terlelap...
Penat sangat la tu...hehehe

Lepas asar lepak kat tepi pantai..
Ada orang jual-jual tepi pantai so beli dan makan...

Saya suka satay ikan...
Kalau kat Kelantan ada jual wajib la beli...
Wakaf Che Yeh banyak jual satay ikan....

Mencari jalan pergi ke Cup Prix..
Kebetulan tarikh yang kami pergi tu ada cup prix.

Disebalik pokok-pokok itu adalah Lapangan Terbang Kuala Terengganu...
Berhenti kat sini jap... Husband call kawan dia..
Tanya tempat makan goreng tepung....
Ada cerita sedih masa dah sampai kedai celup tepung/goreng tepung ni... Nasi dah habis, lauk pun tinggal sotong & pari je... Makan je lauk... Sadis sungguh....
 
 
Hari ke-2 tu kami ke Cup Prix, dengan Masjid Kristal... Sarapan kami makan dekat satu kedai makan dekat dengan keropok lekor Tok Beng... Masa tu memang tak tahu mana la kepok lekor tu rupa-rupanya dia baru lepas besarkan kedai dan takde lagi papan tanda Keropok Lekor Tok Beng... Puas la mencari.. Berpusing-pusing kami lalu jalan yang sama...hahahaha.... Oh nasi dagang yang saya makan MANIS...huhuhuhuhu.... Tapi takpe ganti keropok lekor panas-panas... sedap... Order baru dia gorengkan.. Makan panas-panas cicah sambal dia yang manis tu... sedap....hehehehehe

Jalan-jalan pergi cup prix

Biasa dekat cup prix wajib ada benda ni....
Dekat SIC hari tu macam takde...


Kawasan Cup prix dijadikan medan perlumbaan...
Panas.....

Tengok cup prix sambil pegang payung...
 
Kusyuk budak ni menengok motor....

Gambar Family....

Broom... Brommmm...

Lepas tu kami pusing-pusing tengok masjid Kristal....
Husband singgah solat kat sini

Cantikkan masjid ni....

Selfie time....

Gambar dari dekat.....

Lagi gambar masjid....

Bas Rumah yang unik ada dekat Terengganu....

Malamnya kami pergi tepi pantai lagi sebab malam tu macam ada pesta...
Ada kuda cantik hiasannya... Ala-ala Cinderella...
Rizqin pun teringin nak naik... Masa kami naik ni pun dah last dah...
Kuda nak rehat....
Rizqin sengih sampai macam tu sekali...
Punya la seronokkan.... 
 
Hari ke-3 saya pergi la cari Keropok Lekor Tok Beng untuk dibawa balik ke Sepang... Dah jumpa tapi nombor yang kena tunggu sampai ke Asar pun belum tentu lagi lepas untuk dapat keropok lekor tu... Jadi saya pun pergi dekat orang yang tengah gentel keropok tu mintak jasa baik untuk beli yang sejuk beku.... huhuhu... Tips nak beli keropok lekor : adalah sangat digalakkan membuat order dulu sehari sebelum kita nak collect keropok tu..... 

Sebelum balik ke Sepang... Pusing-pusing area kawasan lapangan terbang...
Rizqin suruh ambil gambar ni....

On the way nak balik singgah Rantau Abang untuk ambil gambar je...

Tak ingat dah sampai mana tapi kami bertolak dari Terengganu memang dah lambat dah...
Sekarang kena tempuh jem dan hujan....
huhuhuhu....
 
Ok tu je untuk hari ni....
 
Wassalam....

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya