Kelab Blogger Ben Ashaari

My Lovely Friends

02 April 2014

Gastrik Menyerang

Assalamualaikum....

Share pengalaman gastrik kat sini.....

Hari Isnin hari tu dapat call dari pengasuh... Katanya, nak minta cuti sebab anak dia kemalangan dekat area Melaka dah discharge tapi nak ke Hospital Putrajaya hari Isnin tu untuk rawatan susulan... Jadi tengahari tu minta Umi jagakan sekejap sebab saya ada meeting dan habis nak dekat pukul 1 dah... Rushing ke Kuarters dan ambilkan Rizqin, sebelum ambil Rizqin tu singgah kedai makan tapau Gulai Kawah untuk Abah.... Nasib baik sebab tengahari tu Awin dan kawan-kawan tolong tapaukan Nasi Ayam dan air... Jadinya lepas ambil Rizqin terus makan kat Office... Sebelum makan tu perut dah start sakit tapi ingat biasa je....

Zohor ok boleh tahan lagi... Nak dekat Asar rasa dia makin sakit sampai sakit belakang, pinggang macam tu... Tak boleh nak bayangkan sakit tu macam mana... Nasib baik juga dah tidokan Rizqin bila dah siap makan dan solat Zohor... Takde la tengah sakit nak mengajar dia kesana kesini.... Maghrib dah teruk dah macam nak bersalin sakitnya.. Solat pun dah solat duduk.... Sakit macam pinggang tu nak patah perut memulas-mulas kejap ok kejap memulas... Nak berdiri tak kena, duduk tak kena, baring lagi tak kena... Last gi Klinik kat Sendayan... Doktor kata gastrik... Balik rumah makan ubat makin teruk sakitnya.... Dapat la juga lelap masa tengah sakit tapi tak lena diulit mimpi... Terjaga je berguling-guling kesakitan... Dekat pukul 1pagi last choice makan ubat tahan sakit lepas baring... Lama-lama sakit tu hilang dan boleh tido.... Lega sangat tapi bangun pagi memang angin banyak gile keluar...huhuhuhuhu.... Tobat dah nak makan lewat lepas ni....

So semalam M.C sehari... Memang rasa angin nak masuk je cepat-cepat cari menda untuk makan... Tahu kan macam mana nak tahu badan masuk angin? Kita rasa macam sebu je..... tu tanda-tanda angin start masuk dalam badan.... Hari yang kena gastrik tu rasa macam dah nak mati... Dalam fikiran ALLAH nak ambil nyawa aku dah ke? huhuhu... Saya sakit nak bersalin hari tu tak serasa sakit macam hari Isnin lepas.... Doktor pesan minum air banyak-banyak bagi keluar angin....

Hari ni pagi tadi dah ke toilet... Muntah... Dah gaya macam morning sickness je... hahahaha... Tu pun sebab lewat sarapan nasib baik tak teruk sebab tak bawa ubat...huhuhuhu....

So korang yang belum kena gastrik jaga diri ye... Kalau boleh jangan la bagi kena gastrik tu sebab Cikgu saya cakap once kita dah kena gastrik lambat sangat nak baik...huhuhu... Kebetulan Cikgu Rosiah call tanya inner magic...hikhikhik... Nanti saya pergi rumah cikgu ye.... Tq cikgu for your advice...

Ye la anak kecik lagi nak kena beri perhatian lebih kat diaorang kalau tak jaga diri macam mana nak jaga anak... Memang masa sakit hari tu, Rizqin terabai sekejap dia tidur pun lambat malam tu lebih kurang masa saya nak makan ubat tahan sakit, saya tengok dia dah nak baring dekat dengan saya tapi berbantalkan bantal peluk... Sampai ke pagi dia tidur macam tu tak bergerak... Punya la lena sebab dah tidur lewat sangat.... huhuhuhu..... Ayah dia pula tidur kat luar dah tengok saya golek sana sini dan dia tak nak ganggu space orang tengah sakit, tidur la dia kat luar sampai pagi...hihihihihihi... Kesian diaorang...

K la dah panjang lebar...

Apa-apa pun jaga diri ye...

Wassalam

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya