Kelab Blogger Ben Ashaari

My Lovely Friends

20 May 2014

Family Day TTS Shift A - Maninjau, Janda Baik

Assalamualaikum...

17 - 18 May 2014 (Sat & Sun)

Last weekend group shift husband buat family day untuk kali pertamanya selepas 3tahun tak buat... Last family day diaorang combine 3shift tahun 2011 sebab kebetulan time tu semua shift kena kerja office hour untuk terima dan pasang aerotrain yang baru....

Jadi kali ni shift A buat family day untuk group diaorang je... Kalau nak combine semua mau tak bergerak train kat KLIA tu...mihmihmih.... Jadi semua peserta family ada 10orang (belum masuk dengan family members) termasuklah sorang ex-shift A yang nak join sekali....

17 May 2014 - Sat

Tunggu husband balik dari kerja malam.... Jumaat malam saya buat Kek Coklat Moist dengan Carrot Cake, request dari husband... Jadi pukul 4pagi baru saya siap semua - dari membuat kek, mengemas barang kek dan membasuh barang kek... Jom tengok gambar kek... Tak berapa cantik pula gambar...
 
 Carrot Cake with Cream Cheese

Moist Chocolate Cake with Ganache Chocolate Topping

Jadi pagi tu saya tak boleh nak bangun dah... Kepala berpusing sempat lagi whatapps minta belikan sarapan siap-siap sebab saya pening... Pukul 8.00pagi baru boleh angkat kepala kemas rumah sikit-sikit... Menyapu sampah apa semua sementara tunggu husband balik.... Husband balik dia keluar balik belikan sarapan, makan, mandi dan siap-siap nak gerak ambil satay dengan Pekan Salak....

Lepas ambil satay kitaorang gerak pergi Bangi dulu untuk makan tengahari.... Husband bukan nak makan tengahari sangat pun... Dia teringin nak makan manisan dekat kedai tu... Sedap-sedap manisan dia....

 Saya ambil Bubur Nasi..
Tawar dan bila minta sup memang sup dia tawar...
Elok untuk orang darah tinggi....

Selesai makan tengahari kitaorang start gerak ke Janda Baik... Sekejap je nak kesana so tak rushing sangat pun, drive pun smooth je sebab hujan plus jammed dekat KL.... Kitaorang sampai Janda Baik dalam pukul 2.20petang....

- Ehsan Google - 

Sampai tu tak ramai group sampai lagi... Ada dalam 3-4family je so tak buat apa sangat lagi... Cuma angkat dengan susun barang je dulu... Petang tu terus buat BBQ sampai ke malam.... Memang kerja kitaorang makan je la ye sampai ke pagi esoknya tu ada lagi lauk bakar.... Lagi la En Elisman bawa jaring... Bakar ikan pula malam tu... Saya pun sempat rasa... Sedap ikan fresh ni... Manis... 

Sebelum tu, sementara nak tunggu group yang bawa barang-barang penting berBBQ tu tak sampai lagi husband layankan Rizqin yang teringin nak mandi sungai... Sejuk sungai, best tapi banyak batu... 

 Masa ni baru nak terima kesejukan air sejuk....

 Main celup-celup sampai paras pinggang je dulu...hikhikhik...

 Baru boleh duduk dengan aman...
Seronok tengok dia mandi... Saya dah teringin dah sebenarnya nak join..
Tapi segan...

 Ni masa dia mandi sorang-sorang... Husband pantau...

Ini dah ramai yang turun mandi dah... Semua anak-anak group TTS yang mandi...

Jom review pasal chalet pula.... Bilik yang saya ambil macam kat bawah ni.... Yang ni RM70.00 takde aircond takde water-heater... Biasa sahaja sebab dah takde bilik kosong jadi redah je la macam mana pun tak kisah sebab masuk bilik time nak solat, mandi dan tidur je takde aircond pun takpe sebab tak panas sangat hari Sabtu sebab hujan....

 Gambar chalet ni husband bagi masa dia pergi kesana untuk bayar chalet... 
Seminggu sebelum pergi sini...

 Kipas yang disediakan...

 Bekas ubat nyamuk dia sediakan...

 Ok la katil pun selesa... Rizqin baru siap mandi sungai dan baru lepas mandi....

Mandi lagi sekali lepas main, jatuh kena pasir....

Cerita pasal BBQ pula... Bila orang-orang penting yang bawa kelengkapan berBBQ ni ada... Maka aktiviti yang dinantikan bermula.... Kat sini takde acara untuk budak-budak semua... Husband just beli keropok-jajan je dekat diaorang mengunyah sementara nak tunggu ayam,kambing, sosej, kerang, burger siap dimasak....

 Mari membakar.... Sedap hasil perapan diaorang ni....
 Mari-mari membakar...
Selain dari membakar ada juga yang bawa laksa, kuih muih, satay, tembikai untuk isi perut bagi yang mana yang dah kelaparan...

 Yang perempuan tolong agih-agihkan barang masuk dalam bekas....
Lelaki gotong-royong membakar dan jaga anak-anak mandi kat sungai....

Bila ingat balik jadi lapar pula.... Sampai ke malam makanan ni tak habis lagi... Waktu solat pun gilir-gilir... Nak habiskan membakar... Kambing dalam 40ketul, Ayam bahagian wing 30ketul, Drumstik 30ketul.. Punya la banyak.... Memang kekenyangan semuanya... Budak-budak lagi la... Malam diaorang main... Time tu baru nak sebulu boleh bermain.... Ramai yang lebih kurang baya-baya Rizqin...

18 May 2014 - Sun

Bangun pagi tak payah risau nak masak ke apa... Request siap-siap kat owner chalet Nasi Lemak untuk sarapan... Tak payah susah-susah cari makanan.... Kejutkan Rizqin, sarapan... Lepas tu husband ajak Rizqin mandi.. Tukar baju semua masuk dalam air sejuk... Tak lama mandi sebab Rizqin menggigil-gigil menahan sejuk...Ada 2-3orang dok menjala Ikan lagi... Nak dekat balik dapat haruan sekor, sekor lagi tak ingat ikan apa...

Last ambil gambar ramai-ramai... Tapi tak semua yang ada sebab ada yang balik awal... 

 Kami....

Yang ni pulak extra lukisan on-behalf yang balik awal tu....hahahahaha

Balik dari Janda Baik hujan lebat... Ada satu tempat accident... Husband cuba break tapi time macam tak makan, sampai husband terpaksa tarik handbreak kalau tak sikit lagi nak kena kereta yang dah terbabas... Husband bawa 60km je time tu tak tahu kenapa tiba-tiba keadaan kereta jadi macam tu... Mungkin tempat tu selalu kemalangan jadi ada sesuatu mesteri terjadi disitu (Wallahualam).... Nasib baik husband boleh kawal kereta masa kejadian tu.... Tapi kereta mati beberapa ratus meter dari tempat kejadian... Banyak kali start tak boleh... Call kawan dia then dia try start kereta sampai dapat... Dah sampai Serdang baru cek kereta husband cakap takde apa-apa pun yang tak ok dengan kereta tu.... Lepas tu singgah Alamanda makan tengahari dan beli siap-siap untuk makan malam.... 6.30petang baru sampai rumah... Putrajaya penuh dengan orang dekat tasik tu sebab Redbull Air Race... Sempat la juga Rizqin tengok helikopter... Jadi le...hehehehehe

Ok la tu je untuk family day... So far kat situ seronok sebab udara kampung, nyaman je.. Air mandi sejuk malam tak payah pasang aircond tengahari panas pun macam ala kampung... Seronok sangat... Rasa tak sabar dah nak balik kampung....

Bagi yang berminat nak pergi Maninjau Chalet boleh la ke sini

Wassalam

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya