Kelab Blogger Ben Ashaari

My Lovely Friends

17 July 2014

Teringin.....

Assalamualaikum....

Dah 19 Ramadhan hari ni.... Sudah berada di 10 Ramadhan terakhir... Kejap je kan masa berlalu.... Saya alhamdulillah sihat.... Batuk dengan selsema je... Sekarang ni tinggal batuk je tapi suara masih sesengau ayam lagi.....hihihihihi

Sebenarnya hari ni nak cerita pasal teringin, memang BANYAK sangat benda yang teringin nak makan... Tapi saya tengah makan sejemput je sekarang ni... So macam RUGI gila pula bila episod teringin ni berlaku.... Selera besar ko....

Ada la semalam sampai mimpi-mimpi teringat Makanan dekat Degrees, Sama-sama Hotel (dulu Pan Pacific Hotel) dekat KLIA tu.... Dulu masa bujang memang kerap sangat-sangat makan kat sana.... Bila dah kawin ni macam tiba-tiba takde event makan-makan kat sana... So faham la kan berapa lama tak makan sana.... Dulu saya akan makan salad, Ya ALLAH sedapnya... Letak olive oil, letak daging kering racik-racik dengan roti kering kecik-kecik tu.... Sedap betul... Pastu makan kupang rebus dengan mayo thousand island, Tiram mentah letak lemon pastu telan je terus....hahahahaha... Pastu pasta carbonara, oglio olio dia buat pedas pergh sedap bangat... Pastu sudut makanan jepun lagi... Mee soba saya akan makan dengan soy source yang sejuk 2mangkuk kecil, ambil lagi sushi dia.... Adoi...tak leh lupa la makanan kat situ..... Makanan buffet dia pun sangat sedap.... Dessert dia lagi.... Fuh semua sedap la kat situ... Lagi-lagi ais krim pistachio dia tu terangkat lah..... hahahahaha... Over ok kalau sebut pasal makanan ni sebab saya ni memang jenis pemakan... Kalau ada je menu baru kat mana-mana yang saya selalu pergi laju je pergi try....

Cuma sejak mengandung yang ke-2 alahan teruk...Makan pun sejemput je....huhuhuhuhu

Banyak lagi sebenarnya saya teringin.... Teringin makan ketam, kerang la, makan seafood dekat Bagan Lalang, Kuala Perlis la... Pastu hari tu ajak husband pergi Klebang semata-mata nak makan nasi lemak dengan coconut shake... Husband cakap kat sini ada je coconut shake... Tak nak nak kat Klebang gak.... MENGADA!!!!!

Pastu hari ni teringin nak makan masakan berlada.... Paru berlada la, Ikan goreng berlada la, Ayam goreng berlada la, Kentang goreng sambal dengan Ikan Bilis la, Ikan Bilis Cili Api la.... Siap google lagi resepi... Tapi sape nak masakkan??? (Ini la makanan kat zaman kolej dulu.... Ini yang sangat kerap saya sambar waktu makan tengahari dekat KUIS dulu dekat kafe tasik.... Untuk 2kali makan... Maksudnya nasi penuh satu polistrine, lauk 1/2jenis letak banyak sikit...Save budget sikit....hehehehe... Rindunya Kafe Tasik KUIS...Makan panas-panas adalah sesuatu yang sangat NIKMAT)

Dah la alahan dengan bau-bauan tumis, perfume, sabun (Nasib baik takde alahan dengan suami...hikhikhik)... Semua la jadi busuk sampai tak lalu nak membau... Kadang-kadang tengah jalan raya pagi-pagi Ramadhon ni dalam kereta boleh bau tumis... Tak keruan nak drive kereta... Kembang kempis hidung menahan bau....

So kita tunggu habis 1st trimester dulu.... In sya ALLAH cuba masak sendiri lepas habis 1st trimester.... Hopefully hilang la alahan time tu... Cerita pasal 1st trimester ni... Hari tu check-up baby...Scan lagi sekali... Sekali baby dah 10 minggu pula... Tarikh due date pun dah berubah... so kena scan lagi 2minggu untuk confirmkan tarikh bersalin....

Anyway happy 1st Trimester.... Walaupun banyak DUGAANNYA tapi MANISNYA kian terasa... Alhamdulillah.... Nanti saya nak cerita apa ikhtiar saya untuk mengandung....

Wassalam

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya