Kelab Blogger Ben Ashaari

My Lovely Friends

28 March 2016

Resepi Bihun Goreng Senang

Assalamualaikum...

Nak cerita pengalaman berniaga.... Tidak mengapalah berniaga kecil-kecilan je tapi nak cerita juga... hehehe....

Sebelum ni saya mula dengan bazar ramadhan jual bubur lambuk je... Tahun selepas tu saya tak join sebab saya akan ada baby pada hari raya pertama.... Tahun berikutnya saya join balik dan kemudian dah tak join dah sebab dah pindah rumah lain...

Kemudian tahun 2014 saya join geng pasar malam dekat belakang Tesco, Nilai... Masa tu saya dah hampir nak bersalinkan Ajwad... Gagahkan juga buat bila dah minat ni kan... Saya buat sampai saya bersalin saya cuti 2bulan dan sambung balik... Tapi sambung sekejap je memandang anak masih kecik dan takut anak senang dapat sakit saya berenti terus berniaga....

Tahun 2015 sampai sekarang saya jual bihun goreng dekat tempat kerja... Jadi la untung RM3-RM4 sehari untuk belanja hari-hari saya..... Sebab saya tak keluarkan duit dari bank dah sebab yang ada tu akan ditolak dengan asset yang saya ada...


Bihun Goreng yang selalu saya jual dekat Office

Bihun Goreng Senang

Bahan-bahan :
1 Bungkus Bihun - Saya guna bihun Faizah
3 Biji Bawang Besar - 2kisar 1Potong halus
3 Ulas Bawang Putih - Kisar
3 Sudu Besar Cili Kering yang dah dikisar
1 Setengah Sudu Besar Udang Kering - rendam, toskan dan kisar
1 Setengah Sudu Besar Ikan Bilis - rendam, toskan dan kisar
1 Sudu Besar Sos Tiram
4 Sudu Besar Kicap Manis
2 Sudu Besar Sos Cili
2 Sudu Besar Sos Tomato
2 Sudu Kecil Maggie Cukup Rasa - tak letak pun takpe
3 Sudu Besar Minyak
Garam Secukup Rasa
Sayur

Cara-caranya

1. Kisar dulu bahan yang saya taip kisar tu ye... Lepas kisar ada 1bawang besar yang kena potong halus-halus...
2. Masukkan minyak dan tunggu sampai minyak panas.. Masukkan bawang besar yang dipotong halus dan tumis sampai keluar bau harum bawang bukan bau perfume pulok =)... Tujuannya tumis bawang potong ni nak bagi aroma sedap....
3. Dah ada bau harum bawang tu bukan tunggu bawang tu dah garing tau maksudnya dah ada bau je terus masukkan bahan kisar... kira tumis dalam seminit-dua je
4. Dah masuk bahan kisar biar sekejap dalam 3-4minit masukkan cili kering yang dah dikisar... Saya buat siap-siap.. Cili kisar masak dulu lepas tu kisar tahan hingga 2minggu... Gaul rata bawang dengan cili dan selalu la kacau bagi bahan tumis masak elok.. Kalau tak masak elok takut bau bawang... Tak sedap nanti
5. Dah masak elok bahan tumis masukan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap, maggie cukup rasa, garam... Rasa dulu sebelum letak bihun
6. Masukkan bihun ( rendam semalaman dan toskan....) Gaul rata... Letak sikit air dalam setengah cawan... Gaul lagi sampai rata dan lembut...
7. Masukkan sayur dan gaul lagi sampai sayur tu layu... Dah boleh tutup api...

Siap....

Selamat mencuba...

Tata

Wassalam

6 comments:

  1. Replies
    1. Saya lama dah minat tapi kesuntukan masa agak mencabar utk berniaga... Tapi nak buat juga ni macam2

      Delete
  2. best tau berniaga ni even kecik2...sy first niaga masa darjah 3...seronok walaupun pengalaman seciput..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah bagusnya Husna dari darjah 3 dah pandai berniaga... Kagum saya

      Delete
  3. Nadiah, salam kenal dari blogger KBBA...ni juju tau julia johari, rajin ye nadiah masak bihun...siap jual kt opis...tersangat rajin...suka tau cara cm ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Juju terima kasih singgah.... Hehehe... InsyaAllah cari duit lebih sikit....

      Delete

Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya