Carrot Cake Resepi
Assalamualaikum
2hari lepas sampai je rumah saya terus buat Carrot Cake.... 3malam balik tidur rumah Umi... Si Rizqin ni taknak balik "dadong" a.k.a Gadong hahahaha... Ok dibawah ada resepi dan gambar... Harap maaf ye gambar tu hasil tapau pagi semalam...hehehehe
2hari lepas sampai je rumah saya terus buat Carrot Cake.... 3malam balik tidur rumah Umi... Si Rizqin ni taknak balik "dadong" a.k.a Gadong hahahaha... Ok dibawah ada resepi dan gambar... Harap maaf ye gambar tu hasil tapau pagi semalam...hehehehe
Moist
Carrot Cake
sumber: Sleepless In KL
sumber: Sleepless In KL
terjemahan:
Azie Kitchen
Bahan bahan
4 biji telur
1 ¼ cawan vegetable oil
1 cawan gula
2 sk vanilla extract
2 cawan all purpose flour
2 sk baking soda
2 sk baking powder
½ sk garam
1 sk serbuk kayu manis - rumah saya takde
3 cawan carrot – parut
1 cawan walnut – cincang - takde gak
Sedikit kismis - pun sama takde
Cara cara
Bahan bahan
4 biji telur
1 ¼ cawan vegetable oil
1 cawan gula
2 sk vanilla extract
2 cawan all purpose flour
2 sk baking soda
2 sk baking powder
½ sk garam
1 sk serbuk kayu manis - rumah saya takde
3 cawan carrot – parut
1 cawan walnut – cincang - takde gak
Sedikit kismis - pun sama takde
Cara cara
Panaskan
oven 175C. Lenser 2 loyang bulat yang diletakkan baking paper bawah dan
keliling.
Dalam mangkuk besar, putar telur, oil, gula dan vanilla extract.
Dalam mangkuk besar, putar telur, oil, gula dan vanilla extract.
Satukan
tepung, baking soda, baking powder, garam dan serbuk kayu manis. Masukkan ke
dalam adunan yang diputar tadi.
Masukkan
karot. Kacau rata dan masukkan pula walnut dan kismis.
Tuang
ke dalam loyang. Bakar selama 40-50 minit atau sehingga kek tidak melekat di
lidi yang dicucuk di tengah kek.
Biarkan
sejuk di dalam loyang dalam 10 minit sebelum disejukkan di atas wire rack.
Bolehlah
dihiaskan dengan frosting sebelum dipotong dan dihidangkan.
Tq kak Azie for this resepi
Comments
Post a Comment
Terima Kasih kerana sudi memberikan komen anda diruangan saya