Resepi Red Velvet Moist
Assalamualaikum....
Seperti yang dijanjikan resepi hari ni... Dah lama tak post resepi kan.... Oh kekyang saya dah buat lupa nak snap sebab dah habis bateri... Esok saya letak gambar... Dah letak gambarnya.. So hari ni just tengok resepi ye dulu....
Resepi ni saya ambil dari Kak Hana.. Kek ini sangat-sangat lembut dan sedap... Esok husband nak bawa pergi office hope diaorang suka....
Hmmm... Kat fridge ada carrot.... Nak cari resepi carrot cake pula la...
Wassalam
Seperti yang dijanjikan resepi hari ni... Dah lama tak post resepi kan.... Oh kek
Resepi ni saya ambil dari Kak Hana.. Kek ini sangat-sangat lembut dan sedap... Esok husband nak bawa pergi office hope diaorang suka....
RESEPI KEK RED VELVET MOIST
resepi olahan oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- *2 cawan tepung kek/superfine
- *2 sudu besar serbuk koko
- *1 sudu kecil baking powder
- *1 sudu kecil soda bicarbonat
- *1 sudu kecil garam
- 1 cawan buttermilk - resepi di bawah
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu besar pewarna merah
- 1 cawan minyak masak
- 1/2 cawan air panas - hana tambah 2 sudu besar lagi
- 2 biji telur A
- esen vanila
Topping
- 250g cream cheese @ satu ketul
- 1/2 cawan whipping cream
- 1/2 cawan gula - hana letak 1/4cwn+1sb jer
- 1 sudu besar jus perahan lemon
Cara-cara
- Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.
- Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Ketepikan.
- Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
- Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus.
- Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.
Hmmm... Kat fridge ada carrot.... Nak cari resepi carrot cake pula la...
Wassalam
salam nadiah...
ReplyDeletemaaf akak terlewat sampai... dah abes ye? kene buatkan lagi utk akak neh... hehehe... thanx yer sudi mencuba... :)